Levende Læring: Gestaltteater som Katalysator til Vækst
Introduktion til gestaltteater og grundprincipperne.
Hvad er gestaltteater
Gestaltteater er en eksperimenterende og terapeutisk form, der kombinerer elementer af Gestaltterapi med teaterpraksis, herunder især improvisationsteater, drama og oplevelsesteater (Stanislavski)
Her er nogle nøglepunkter om Gestaltteater:
Gestaltterapi
Denne terapiform blev udviklet af Fritz og Laura Perls i 1940’erne og 1950’erne.
Den fokuserer på at styrke individets bevidsthed om nuet og på at forstå samspillet mellem individet og dets miljø. Gestaltterapi arbejder med, hvad der sker i øjeblikket (“her og nu”) og hvordan vi oplever verden gennem vores sanser, følelser og tanker.
En af grundideerne er, at når man inderligt oplever verden, og hvordan man reagerer i den, så opstår der rum til forandring. Eller sagt på en anden måde:
”Først når man holder op med at prøve at blive en anden end den man er, kan man forandre sig.”
(Arnold Beisser “Paradoxical Theory of Change” 1971)
Teater som terapeutisk værktøj
Ved at kombinere Gestaltterapi med teater bringer Gestaltteater et unikt element til personlig udvikling. Det giver en platform, hvor individet kan agere ud og eksperimentere med forskellige dele af deres personlighed og livssituationer i et kontrolleret og støttende miljø.
Det er ikke en forudsætning at man tidligere har arbejdet med teater/drama. Man er sig selv i forskellige eksperimenter og igennem disse frie rammer opdager man nye sider af sig selv. Det handler altså ikke om at skulle spille en rolle – at være noget man ikke er.
Grundkoncepter og teknikker
Leg og kreativitet: Deltagerne opmuntres til at bruge leg og kreativ udfoldelse som en måde at udforske deres følelser og adfærdsmønstre.
Roller og rollespil: Individer kan opleve forskellige perspektiver og roller, som de måske ikke normalt ville indtage, hvilket kan føre til nye indsigter og ændringer.
Afstand og indsigt: Gennem fiktion og spil kan individet opnå en vis distance fra personlige problemer, hvilket gør det muligt at se dem fra nye vinkler og med større klarhed.
Kropslig bevidsthed: Gestaltteater inkluderer også arbejde med kroppen, da den kropslige erfaring er central i Gestaltterapi.
Integration: Igennem reflektion over deltagernes oplevelser på scenen, understøttes en proces, der fremmer selvbevidsthed og indsigt, hvilket kan føre til mere autentiske og bevidste valg i hverdagen.
Terapeutisk rammesætning
Gestaltteater foregår i grupper og faciliteres af terapeuter, der hjælper deltagerne med at processere og integrere deres oplevelser.
Gestaltteater kan være særligt nyttigt for dem, der søger at udvikle større selvindsigt, forbedre deres evne til at håndtere følelser, eller for dem, der føler sig fastlåste i visse områder af deres liv. Ved at bruge teaterets transformative kraft kan deltagerne udforske og arbejde igennem personlige udfordringer på en kreativ og ofte mere befriende måde end traditionelle terapiformer.
Du kan læse mere om gestaltteater her
Læs mere om hvornår der starter en gestaltteater gruppe
"Levende Læring i Handling: Bliv en Del af Gestaltteatergruppen"
Er du nysgerrig efter at udforske nye sider af dig selv gennem en kreativ og støttende proces? Gestaltteater tilbyder en unik mulighed for personlig udvikling og selvindsigt.
Giv dig selv friheden til at udfolde dig på nye måder og skabe ægte forandringer i dit liv.
Kontakt mig i dag og få besked, når der starter en gruppe.
TAG KONTAKT
Er du rigtig vred? Sådan håndterer du vrede
Er du vred? Sådan genkender og håndterer du dine vrede-mønstre Nedenstående spørgsmål giver dig et indblik i, om du har udfordringer med vrede, og hvordan
Dramatrekanten – slip af med kedelige mønstre
Opdag dramatrekanten og dens roller: offer, krænker, og redder. Lær at bryde fri fra disse uhensigtsmæssige mønstre med selvindsigt og professionel coaching for at forbedre både dit arbejds- og privatliv.
Levende Læring: Gestaltteater som Katalysator til Vækst
Opdag Gestaltteaters transformative kraft – en unik kombination af terapi og drama, der inviterer dig på en rejse i selvudforskning og personlig vækst.