Træf bedre beslutninger ved at lære at rumme dine følelser.

Og til at regulere dine behov.

Træf bedre beslutninger ved at lære at rumme dine følelser. Læs her om hvad grundfølelserne er og hvordan du arbejder med dem.

Grundfølelser er de helt basale følelser fx; Vrede, sorg, frygt og glæde. De er karakteriserede ved, at de mærkes meget rent og tydeligt og regnes for et udtryk for, hvordan du har det lige nu.

Du har god kontakt med dine følelser, når du ofte og nemt kan mærke og sige hvordan du har det.

Klik igennem de forskellige grundfølelser nedenfor og læse en kort beskrivelse af dem hver.

Vrede er i spil når du sætter grænser og afgrænser dig fra omverdenen. Vrede (aggression) er det der giver dig energi til at række ud i verdenen og tage hvad du har brug for.

Uden god kontakt til vrede, har du svært ved at sige nej og svært ved at få dine egne behov opfyldt eller tager for meget.

Læs mere om vrede

Sorg har med tab at gøre. Når du mister noget du har kært. Når du har god kontakt med din sorg, har du nemmere ved at gå igennem omstillingen af at miste og at give slip.

Har du ikke god kontakt til sorg, så kan det være du har svært ved at give slip og er bange for at miste. Så vil en sorgproces trække ud og måske vil du fremstå kold og afstumpet eller også vil du hænge fast i sorg uden at komme videre.

Glæde er i spil når du siger ja eller når du bliver belønnet for at gøre noget du mener er godt for dig selv. Endorfinerne flyder. God kontakt til glæde gør at du kan lære af erfaringer som giver dig glæde og giver dig også en fornemmelse af tilfredshed og taknemlighed i livet. En følelse af at alt er som det skal være.

Har du ikke god kontakt til glæde har du sandsynligvis svært ved at fornemme hvad du vil og du vil være mere motiveret af ”væk fra” aktiviteter end ”hen imod”.

Frygt er det indbyggede alarmberedskab, der sikrer din overlevelse når der er fare på færde. Frygten aktiverer kæmp, flygt eller frys mekanismen.

Når du ikke er opmærksom på din frygt, kan den resultere angst-symptomer og rastløshed.

Læs mere om rastløshed og uro

Din vitalitet og fornemmelse af seksualitet og lyst er forbundet med glæde og din måde at udtrykke dig i livet. Når du har en naturlig og fri kontakt til din seksualitet, har du let ved at blive passioneret omkring et emne, og du har desuden en naturlig tilgang til det køn, du er tiltrukket af. Du bliver ikke skræmt af eller forsøger at undertrykke eventuelle seksuelle lyster, og de overvælder dig heller ikke, så du bryder andres og dine egne grænser.

Er du begrænset i din kontakt til seksualitet, vil du være rigid eller ustyrlig, når du fornemmer seksuel energi. Det kan fx være det vi ser når kendte personligheder ikke kan styre sig. Senest her med Jon Steffensen.

Hør mere om grundfølelserne i videoen nedenfor

Følelserne er vigtige for vores trivsel, fordi vi bruger dem til at regulere vores behov og træffe beslutninger. Beslutninger uden en følelsesmæssig kontakt følges tit af en usikkerhed og tvivl og er typisk karakteriseret ved at tage mindre hensyn til andre mennesker. Omvendt kan beslutninger der er alt for følelsesmæssigt betonede være for farvet af et ønske om at undgå konflikt eller ulogisk.

Emotioner og følelser

Vi skelner mellem emotioner og følelser. Følelser kan vi sætte ord på. Det er vores bevidste genkendelse af vores sindstilstand. Emotioner er den kropslige fornemmelse af sindstilstanden. Som når du fx mærker spænding i dine kæber (emotion) og din fortolkning af følelsen: vrede (følelse).

At forstå denne skelnen mellem det kropslige og det intellektuelle kan være interessant, hvis du har svært ved at mærke dine følelser og sætte ord på, hvordan du har det. Det kan være fordi du mangler øvelse i at registrere dine kropslige fornemmelser.

Følelser, hukommelse og læring

Følelserne spiller også en vigtig rolle når vi lærer og husker. Hvis en oplevelse er følelsesmæssig intens, så vil sandsynligheden for, at du husker og lærer af det øges.

Bliver en oplevelse dog alt for følelsesmæssig intens, kan din hukommelse dog være fragmenteret og uden sammenhæng. Det er bla. det der sker når man har været stresset i længere tid eller udsættes for at traume og ikke får det snakket ordentligt igennem efterfølgende.

Forestil dig følgende eksempler, hvor du kører på arbejde eller i skole:

  1. Det er rutine og der sker ikke noget nyt. Altså meget lidt følelsesmæssigt intens. Du har sandsynligvis svært ved at huske den tur du kørte for 3 uger siden.
  2. Du kører forbi et voldsomt trafikuheld. Du kan sikker huske tilbage hvornår du sidst har set et.
  3. Du har været involveret i et voldsomt trafikuheld. Det har været ekstremt følelsesmæssigt belastende. Du kan givet vist huske det og måske er der fragmenter som du ikke husker. Det kan være du lang tid efter er bange for at køre bil eller reagerer på lyden af dæk der hviner.

Arbejde med følelser i psykoterapi

At få en kropslig fornemmelse af emotioner er vejen til at lære at blive mere fortrolig med følelserne. I terapi hjælper jeg dig med at få opmærksomhed på dine kropslige fornemmelser og derigennem, hvad du føler.

Følelser kræver plads og tid. Det er med andre ord ikke noget du kan forcere eller kontrollere. Her kan jeg som terapeut hjælpe dig med at gå frem i et tempo som også er respektfuld for din situation. Det handler ikke om at tvinge følelserne frem, men at få den dimension med i dit øvrige terapeutiske arbejde. 

Få en gratis forsamtale

Med den rette støtte og vejledning kan psykoterapi hjælpe dig med at få kontrol over din følelser og leve et liv med mere ro, empati og tilfredshed.

Indtast dit navn og telefonnummer, hvis du vil ringes op og få en snak om hvordan psykoterapi kan hjælpe dig med at få styr på din vrede.

Du er også velkommen til selv at ringe på:

 

TAG KONTAKT

Der er ikke flere indlæg at vise...

Få tips til at håndtere stress og rastløshed!

Er du overvældet af stress og udfordringer? Tilmeld dig her og få:

  • Praktiske råd til at reducere stress
  • Enkle teknikker til at håndtere rastløshed
  • Tips til sunde vaner og en stressfri hverdag

Tilmeld dig og tag første skridt mod et roligere og mere balanceret liv.

Jeg passer på dine persondata. Klik her for at læse persondatapolitikken. Du kan altid afmelde dig nyhedsbrevet