Du er ikke alene om at være ensom

Læs her hvad er ensomhed er og hvordan forholder du dig til at vi mennesker i bund og grund er alene i verdenen.

"Flere end 210.000 danskere over 16 år (svarende til 4,6 procent af befolkningen) føler sig ofte eller altid ensomme."

Finder du dig selv meget travlt beskæftiget med alt muligt, og/eller har du svært ved at finde ro, kan det være rigtig godt for dit helbred at stoppe og reflektere over, hvad der foregår. Der kan være mange årsager til, at du lige nu oplever uro eller angst. Måske du tidligere har arbejdet med mange af disse årsager, og alligevel ender du tilbage samme sted.

Det kan det være at du er på flugt fra aleneværen.

Jeg giver i dette indlæg et perspektiv på det forhold, at vi mennesker i bund og grund er alene i verdenen – ikke at forveksle med ensomhed – og hvad det kan give dig at forholde dig til det fx i terapi. Sidst i indlægget er der en øvelse, der kan bringe dig nærmere din egen aleneværen.

Ansvar og ensomhed går hånd i hånd

”Jeg står alene i verden. Jeg skal dø alene. Jeg blev født alene. Jeg er alene når jeg lægger mine kære i graven”, skriver Bo Jacobsen. Her henviser han til det eksistentielle grundvilkår, at vi er alene i verdenen, og at vi aldrig kan være helt og aldeles forbundne med andre. Det skal ikke forveksles med isolerethed eller ensomhed, der er et produkt af omgivelsernes rammer eller vores valg i livet.

At det er et grundvilkår, betyder at vi ikke kan ændre ved det. Ligesom tyngdekraften er det noget vi må acceptere og lære at leve med. Når vi accepterer et vilkår, indretter vi vores liv efter det og tager ansvar for de valg vi træffer som følge heraf.

Dette kan være yderst vanskeligt, fordi det at tage ansvar inkluderer at vise dine valg over for omverdenen. Når du træffer et valg og handler efter det, markerer du samtidig en grænse. En grænse for hvor du går til, og hvor omverden begynder. Bag den grænse er du alene. Er du ikke tryg ved aleneværen, kan det være en skræmmende oplevelse, som du undgår, fx ved at flygte ind i travlhed eller en anden copingmekanisme. Ved denne flugt undgår du dermed at forholde dig til en meget vigtig del af dit liv, og det kan resultere i stress, angst eller andre psykiske lidelser.

Tråde tilbage i barndommen

I vores første leveår, ser vi ikke os selv som adskilt fra vores primære omsorgsperson.

I løbet af de første leveår gennemgår vi en adskillelsesproces, hvor vi gradvist finder vores egen individualitet, og adskiller os fra at være helt og aldeles forbundet med og afhængig af vores nærmeste omsorgspersonen. Dette sker ikke uden, at vi mærker separationsangst og ensomhed. Det er omsorgspersonernes opgave at hjælpe os igennem denne proces i et tempo, der passer til vores niveau af kompetence og tryghed.

Har denne proces været konfliktfyldt, kan det senere i livet resultere i angst og utryghed når du oplever en fornemmelse af isolation/ensomhed. Du vil måske af alt magt flygte fra denne følelse. Det kan være du gør dette igennem forskellige mere eller mindre destruktive aktiviteter eller ved at indgå i relationer, der har til formål at mildne den frygt eller rædsel, som ensomheden resulterer i.

At tage ansvar for at ændre disse handlinger kan være yderst vanskeligt, da det at tage ansvar jo i sig selv fylder dig med det du prøver at undgå – det at stå alene.

Slut fred med aleneværen

Der kan derfor være mange gode indsigter i vente for dig, når du kigger på dit forhold til aleneværen. Det kan, være en kilde til fred, frihed og beslutninger om, hvad du vil bruge dit liv på og hvem du vil bruge det sammen med. Det bliver lettere at tage ansvar for dine beslutninger og markere dem tydeligt over for omgivelserne, uden at det nødvendigvis vil fylde dig med angst og forladthedsfølelse.

Irvin Yalom skriver i sin bog ”Som at se på solen”, hvordan det at forholde sig til livets grundvilkår unægtelig vil fylde os med angst. En grundangst, du til tider får større eller mindre glimt af, kan nærme dig og aldrig helt vænne dig til.

Sådan kommer du nærmere din ensomhed

Du kan nænsomt nærme dig din aleneværen.  Den følgende øvelser vil hjælpe dig med at komme i kontakt med det at være alene. Det ikke at identificere dig med noget.

Målet med øvelsen er at du får indsigt i hvad du identificerer dig med og hvormeget det styrer dit liv.

 

Skriveøvelse: Ensomhed

Spørg dig selv, hvad du identificerer dig med (Hvordan vil du beskrive dig selv over for andre? Jeg er… ) – er det dit job, dine børn, dine relationer, din hobby, din sportsgren osv.
Skriv dem ned på en liste.
Prøv herefter at forestille dig at du ikke længere har det, du identificerer dig med i dit liv. Spørg dig selv:

  • Hvad er jeg uden (din identifikation)?
  • Hvad gør det ved dig?
  • Bliv ved indtil der ikke er flere tilbage på din liste.
  • Hvad står du tilbage med?
  • Hvad gør det ved dig?
  • Og hvad vil du gøre med det?
Hvis du bliver utryg eller mærker angst når du laver denne øvelse, så vil jeg anbefale at gennemgå øvelsen med en god ven eller en terpaeut, så du har nogen at tale din oplevelse igennem med.

Husk følgene når du arbejder med ensomhed:

  • Det at være alene ikke er det samme som at føle sig ensom.
  • Du behøver ikke at være alene om at være alene.
  • Du kan også sagtens føle dig ensom sammen med andre mennesker.

They're sharing a drink they call loneliness
But it's better than drinkin' alone

Er det muligt at leve et liv uden noget eksternt at identificere sig med?

Det tror jeg personligt ikke.

Det er derimod min erfaring, at når jeg bliver bevidst om, hvor meget jeg klæber mig fast i en identification så finder jeg også ud af, at der er andre ting, som er værdifulde for mig. Og så bliver det nemmer at slippe dem.

Man kan sige at ensomheden er den afgrund, der er mellem ting man identificerer sig med. Når man evner at stå i den afgrund og rumme den eksistentielle angst, så opnår man en større fleksibilitet og bevægelighed i livet.

Undersøg dit forhold til ensomhed i terapi

I terapi kan du få hjælp til at undersøge dit forhold til, hvordan du har det med at være alene, og hvor du sætter dine grænser. Det kan være en hjælp til mere ro og balance i livet.

Indtast dit navn og telefonnummer, hvis du vil ringes op og få en snak om, hvordan psykoterapi kan hjælpe dig.

Du er også velkommen til selv at ringe på:

TAG KONTAKT

Læs min bog om Angst

Min e-bog “Angst – Træk vejret. Tjek virkeligheden. Træf en beslutning” er ude til læsere, som enten lider af angst eller er pårørende til en, der har det.

Med bogen får du værktøjer til at tackle angst og håndtere de bagvedliggende problemer, der gør angst hårdnakket. Jeg håber, at bogen vil åbne op for nogle nye måder at se angst på, og at det vil hjælpe dig med at tage magten tilbage og træffe de bedste beslutninger for dig og dine kære.

Der er ikke flere indlæg at vise...

Få inspiration til personlig udvikling!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev for at få adgang til inspirerende og informerende indhold om personlig udvikling og selvhjælp.

Du vil modtage de seneste blogindlæg samt tips og tricks og værktøjer til at forbedre dit liv.

Nyhedsbrevet er gratis, og du kan til enhver tid afmelde dig.

Jeg passer på dine persondata. Klik her for at læse persondatapolitikken.